Thursday, November 24

Mengigau Penyakit Atau Tabiat?

ASSALAMUALAIKUM...

mengigau atau mimpi malam.. adekah ianya satu penyakit 
atau tabiat? kenape dipersoalkan? saje nak amik tau. 
maklumlah akak aku memang selalu mengigau malam, setiap kali die mengigau aku akan tersedar, asal malam je mengigau..asal mengigau je malam,fuh! fedup gak aku, pasal die aku terjaga malam dan mase tidur aku da membazir kat situ kan.. act time aku tidur aku leh peka dengan keadaan sekeliling, xtau nape..magic kut, hahaha.. 
ok mengigau malam ni sebenarnya bercakap semasa tidur atau pun meracau.
ape yang seram kalau mengigau cakap biasa2 jer bole la lagi kalau mengigau gelak kuat2,fuhh berderu gak roma aku ni. banyangkan dalam keadaan gelap gelita lagi sunyi sepi tetibe terdengar bunyi orang gelak kuat2..ah buat tabiat hape, memang kejutan buat aku la kan. ni pulak cerita akak aku yang selalu mengigau malam, baru2 ni die mengigau sambil berjalan pastu cakap hape entah (xbrape paham bhs mengigau) aku pun dengan automatiknya tersedar dan tengok jela drama mengigau die tu.
hurm..da tau da mengigau lettew. padahal die bukak mata pun bole tak sedar gak, pelik aku..then pandai pulak cari katil tu balek tuk sambung tidur.. haha, aneh2 jela.
hari keesokkannye cerita la balek kat 1family yang akak aku mengigau semalam, memang jadi bahan gelak lah.hahaha
persoalannya? jeng3x.. adakah ianya satu penyakit atau tabiat?
walaupun ia adalah perkara biasa namun bagi aku memang luar biasa kalau seseorang tu boleh mengigau tiap2 hari. orang yang mengigau ni terlalu stress kut atau pun tak cukup tidur kah? penat kah? faktor makanan kah? entah lah, sila jawab? 
. . . . .

bagaimanakah cara menanganinya?

1. tidur awal dalam keadaan berwuduk
2. membaca doa sebelum tidur, doa tidur okes!
3. baca ayat 'tiga qul' iaitu surah al-ikhlas, al-falaq dan al-nas sebanyak 3x, kemudian hembuskan bacaan itu di kedua-dua tangan dan digosok ke seluruh badan. 
4. tidur menghadap sebelah kanan.

sumber : hmetro


* kalau orang yang mengigau tu tak sedar2, bagi je penampar sedas.
hahaha (jahatgiler)

lala berkata : selamat tidur sihensem dan simanis, kbai (=,=)zZzZ


terima kasih sebab sudi baca, like kalau suka
kalau komen anda hebat (^__^)v


1 comment:

fara said...

http://blogkufara.blogspot.com/2011/11/contest-anugerah-blog-blogger-paling.html